TOGÜ MTAL’den Kompost Üretim ve Biyolojik Ajan Tesisi

Gündem - 3 yıl önce

 

Tokat’ta, yerel biyolojik mücadele ajanlarının üretimi çalışmaları kapsamında faydalı böcek, akar ve mikroorganizmaların kitle üretimi yapılarak üreticilerin hizmetine sunulacak.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi arasında 23 Haziran 2020 tarihinde imzalanan protokole bağlı olarak kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan Tarım temalı meslek lisesi AR-GE merkezinde iki önemli projenin tanıtım toplantısı yapılarak taraflar arasında sözleşme imzalandı. Toplantıya Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Tokat İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdullah Gürbüz, TOGÜ Genel Sekreteri Fatih Alhan, TOGÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Gülistan Erdal, Müdür yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Hakan Polatcı ve Fatih Polat, Proje Yürütücüleri Prof. Dr. Yusuf Yanar, Dr. Öğr. Üyesi Levent Gökrem ve projelerde görev alacak diğer öğretim üyeleri katıldılar.

Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin “Burada bugün kompost üretim tesisi ve biyolojik ajan üretimi ile ilgili iki projenin imzasını atacağız. Kompost üretim tesisi üniversitemizin sıfır atık projesinin bir parçası olacak. Katı atık tesisini de yapacağız. Üniversitemiz dünyadaki çevreci üniversiteler sıralamasında 412. sırada yer alıyor. Bu sıralamada ilk 200’lere inmeyi planlıyoruz. Bunun için sıfır atık projesi, suların tahliye edilmesi ile ilgili bir projemiz var. Ayrıca güneş enerjisi santralimiz bu ay içerisinde ihaleye çıkıyor. Yenilenebilir enerji kapsamında güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğimizin 40’ına yakınını üreteceğiz. Bütün bunlar bize puan getiriyor. Bir bütün olarak düşündüğümüzde hem eğitim öğretim anlamında ciddi işbirliğimiz oluyhem de üniversitemizin dünyada görünürlüğü artmış oluyor. Dünya üniversitesi olmak için İstanbul’da Ankara’da büyük şehirde olmak şart değil. Mevcut potansiyelimizi dünya standartlarına getirmek istiyoruz. Katkılarından dolayı Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer’e, İl Milli Eğitim Müdürümüze, Müdür yardımcımıza, Genel Sekreterimize, Tarım Lisesi Müdürümüze ve projede yer alanlara teşekkür ediyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali konuşmasında, öğrencilerin kampüs içerisinde Tarım Lisesinde okuyolmalarının büyük şans olduğunu ifade ederek öğrencilerin burada aldıkları nitelikli eğitim ile bir üst öğrenime geçebileceklerini ifade etti. Tokat’ın bir tarım kenti olduğunu ve Tarım Lisesine de ihtiyacın olduğunu belirten Küçükali, desteklerinden dolayı Prof. Dr. Mahmut Özer’e ve Rektörümüze teşekkürlerini iletti. Küçükali projelerin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

TOGÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Gülistan Erdal konuşmasında 2021 yılında AR-GE merkezinde hayata geçirecekleri iki proje hakkında bilgiler aktardı. Erdal, projelerden ilkinde kampüs alanı içerisinde, 2000 metrekarelik bir alanda, yeni teknolojilerle,ta ölçekli bir kompost üretim tesisi kuracaklarını belirtti. Erdal, “Bu proje ileganik atıkların toplanıp parçalanması ve gerekli işlemlerden geçirilmesi ile kompost gübre üretiminin gerçekleştirerek, elde edilen gübrenin bitkisel üretimde doğal girdi olarak kullanılması amaçlanmaktadır” dedi.

Kompost yapımının, günümüz dünyasının en önemli sorunlarından olduğunu ve çevre kirliliğinin önlenmesi ve atık miktarının azaltılmasında ekonomik olduğu kadar değerli bir atık yönetim sistemi olarak kabul edildiğini belirten Erdal proje kapsamında elde edilecek kompostun toprak için oldukça faydalı bir gübre ve diğer tarımsal ürünlere göre daha ekonomik olduğunu ifade etti. Erdal, Proje ile kurulacak tesiste okulumuzda eğitim gören öğrenciler için uygulama ve çalışma alanı oluşacağını bu şekilde gençlerin eğitimleri boyunca bir yandan bilgiyle donanırken bir yandan da ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Erdal, proje çıktılarının aynı zamanda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017 yılında başlatılan sıfır atık projesi hedeflerine de katkı sağlaması bakımından özel bir önem arz ettiğini ifade etti.

Ülkemizdeki çöp depolama alanlarının büyük bir kısmınıganik atıkların doldurduğunu ve Tokat ilinin de yıllık atık kompozisyonundaganik atıklarınanının 50’nin üzerinde olduğunu belirten Erdal, atık miktarını azaltarak, katı atık depolama alanlarının ömrünü uzatıp ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıylaganik atıkların geri kazanıma dönüştürülmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

İlimizde ve yakın çevremizdeganik atıkların değerlendirildiği, kompost haline dönüştürüldüğü bir tesis bulunmadığını, kurulacak tesiste günlük 500-3000 kgganik atığın işlenerek komposta dönüştürüleceğini ifade eden Erdal, “Planlanan tesisimizde aynı zamanda resmi kurumlar ve özel sektör, il ve ilçe belediyelerinden gelecekganik atıkların da komposta dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Üretilen kompostun sterilizasyonu, işlenmesi ve paketlenmesi ile ekonomik değere sahip bir ürün elde edilerek pazarlanabilecektir” dedi.

Erdal, AR-GE merkezlerinde hayata geçirilecek diğer bir projenin Yerel Biyolojik Mücadele Ajanlarının Üretimi ve Formülasyon Çalışmaları olduğunu söyleyerek bu projenin temel amacının Tokat bölgesinde elde edilen bitki sağlığı açısından faydalı biyolojik ajanların kitle üretiminin sağlanması ve uygulamaya aktarılması olduğunu belirtti. Bunun yanında TOGÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine biyolojik formülasyonların geliştirilmesine yönelik uygulama yapabilecekleri altyapı sağlanmasının hedeflendiğini de ifade etti. Erdal, “Proje kapsamında sera ve arazi koşullarında zararlı ve hastalıkların etkin bir şekilde kontrolünü sağlayan faydalı böcek, akar ve mikroorganizmaların kitle üretimi yapılarak üreticilerin hizmetine sunulacaktır. Elde edilecek ürünlerin hem patenti hem de tescili alınarak ticari üretime ve pazara sunma potansiyeli yüksektir. Aynı zamanda üretilen ürünler kompost projesi ile entegre edilerek güçlendirilmiş kompost üretimi için de kullanılabilecektir” dedi.

Projelerin toplam bütçesinin yaklaşık 1.7 milyon TL olduğunu belirten Erdal, projeleri hayata geçirecek olan proje ekibine teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar diledi. Ayrıca projelere gerekli finansmanı sağlayarak destekleyen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer’e, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi kampüs alanı içerisinde uygun arazi tahsisi sağlayan Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e ve Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’ye katkı ve desteklerinden dolayı şükranlarını sunarak projelerin hayırlı olmasını diledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Sansar: ’’Her işimizde devamlılık bizde esastır.’’

2021-03-29 11:14 - Gündem

“ÇED GEREKLİDİR” DİLEKÇESİ VERİLDİ

2021-03-24 11:18 - Gündem

Tokat`tan 12 Okul E-Twinning Okulu Etiketi Aldı

2021-03-24 11:08 - Gündem

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

2021-03-23 10:53 - Gündem

DÜNYA SU GÜNÜNDE WEBİNAR DÜZENLENDİ

2021-03-23 10:44 - Gündem

TOKAT TÜRKÜ SÖYLÜYOR ÖDÜLLÜ MÜZİK YARIŞMASI

2021-03-23 10:51 - Gündem

“RİSK ALTINDAYIZ AŞI İSTİYORUZ!”

2021-03-25 13:02 - Gündem

ERBAASPOR, ELAZIĞ’DAN MAĞLUP DÖNDÜ

2021-03-23 10:40 - Gündem

TURHAL BELEDİYESİNDE 2 YILDA 16 MİLYONLUK TASARRUF EDİLDİ

2021-03-24 11:15 - Gündem

ZİLE TSO’DAN TOBB’A ZİYARET

2021-03-24 11:04 - Gündem

İlgili Haberler

Direğe çarpan otomobil alev aldı: 1 ölü, 1 yaralı

23:27 - Gündem

Karabük’te otomobil su kanalına düştü: 2 yaralı

22:04 - Gündem

Yozgat’ta 20’nin üzerinde sokak köpeği ölü bulundu

22:10 - Gündem

Fenomen muhtar adayını dolandıranlar yakalandı

22:22 - Gündem

Giresun’da kestiği ağacın altında kalan işçi hayatını kaybetti

21:49 - Gündem

Günün Manşetleri

Direğe çarpan otomobil alev aldı: 1 ölü, 1 yaralı

23:27 - Gündem

Fenomen muhtar adayını dolandıranlar yakalandı

22:22 - Gündem

Karabük’te otomobil su kanalına düştü: 2 yaralı

22:04 - Gündem

Giresun’da kestiği ağacın altında kalan işçi hayatını kaybetti

21:49 - Gündem

Ankara’da iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 3 yaralı

20:52 - Gündem